Trier


Bruisend van historie

Het is de oudste stad van Duitsland waar je vele bouwwerken uit Romeinse tijd kunt terugvinden, waarvan een groot aantal nog helemaal in tact is. Het is daarnaast ook een historische stad welke in de verwijding van het Moezeldal ligt. We hebben het over Trier, een prachtige Duitse stad die al meer dan 2000 jaar oud is en één groot museum is voor de toerist die van historie, kunst en cultuur houdt. Door zijn rijke verleden en de mooie ligging in het Moezeldal is het een echte trekpleister voor toeristen geworden. De plaatsnaam is een afgeleide van de Keltische stam die hier rond 400 voor Christus woonde.

Kunst en cultuur

Het aanbod van kunst en cultuur is immens in deze fraaie stad in Duitsland. Veel monumenten en gebouwen stammen uit de tijd van de Romeinen. Trier is zelfs enige tijd de hoofdstad geweest van het West-Romeinse Rijk. Maar je kunt hier ook nog gebouwen en monumenten uit de Klassieke Oudheid terugvinden. Geschiedenis alom dus. Sinds de jaren ’80 staan een groot aantal monumenten zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Veel straten, pleinen en gebouwen stammen uit de Middeleeuwen of zijn herbouwd. Jammer genoeg is er een deel van de fraaie historie vernietigd tijden de Tweede Wereldoorlog, maar sindsdien wel weer opnieuw opgebouwd.

Bezienswaardigheden

Trier is een aantrekkelijke bestemming voor toeristen, merendeel dankzij de historische monumenten. Om niets te hoeven missen, kun je het beste de stad te voet verkennen. Maar het is ook mogelijk hiervoor in het toeristentreintje te stappen. Eén van de bezienswaardigheden die echt niet mag ontbreken bij je bezoek aan deze stad, is de Porta Nigra (zwarte poort). Deze best bewaarde Romeinse stadspoort stamt uit de 2e eeuw en is uitgegroeid tot het symbool van de stad aan de Moezel. Ook de Grote Markt (Hauptmarkt) kun je niet voorbij gaan. Dit sfeervolle en historische plein behoort tot de mooiste stadspleinen van Duitsland en kent zijn oorsprong in het jaar 958.

Andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn de Romeinse Brug, de Basilica van Constantijn, het St. Petersdom, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Abdij Sint-Matthias en het Amfitheater.

Heden en verleden

Toch ademt deze stad niet alleen maar historie uit. Heden en verleden ontmoeten elkaar hier wel degelijk. Dit heeft met name te maken met de universiteit die zich in de stad bevindt. Een deel van de inwoners bestaat uit jongeren en studenten en deze houden de stad levendig.

Daarnaast vind je in het centrum een sfeervol winkelcentrum dichtbij leuke en gezellige restaurants en barretjes. De winkelstraten liggen allemaal dicht bij elkaar, dus ‘shop till you drop’. Het is heerlijk slenteren, rondneuzen en kopen in deze grotendeels autovrije zone.

Ook ’s avonds is er een bruisend uitgaansleven te vinden in het stadscentrum met trendy clubs. Uiteraard mag daarbij een wijntje uit de Moezelstreek niet ontbreken, afkomstig van één van de wijnboeren of wijnkelders uit de streek.

Bereikbaarheid

De stad ligt in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en ligt op slechts enkele tientallen kilometers van Luxemburg en de Belgische Ardennen. Het is dus ideaal om vanuit de stad een uitstapje te maken naar alles wat de Ardennen en Luxemburg te bieden hebben. Of juist andersom, vanuit uw vakantieadres in België of Luxemburg bent u binnen de kortste keren in deze stad vol historie en gezelligheid.

De stad is eenvoudig per auto te bereiken en je hebt hiervoor geen Duitse milieusticker nodig. In het centrum vind je een gemakkelijk parkeerverwijssysteem welke je duidelijk maakt welke van de vele parkeergarages nog betaalde plekken beschikbaar heeft. Een heel eind buiten het centrum is het mogelijk je auto gratis te parkeren en verder te reizen met bijvoorbeeld de bus.

Reis je liever helemaal met het openbaar vervoer? Vanuit vele Duitse steden bestaat de mogelijkheid om een directe trein van Deutsche Bahn naar de stad te nemen. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de website van NS international.

Accommodatie

Voor je verblijf in deze stad of de directe omgeving heb je vele mogelijkheden. Zo kun je een comfortabele hotelkamer boeken midden in de stad of je kiest toch voor de wat goedkopere jeugdherberg. Ook is het mogelijk om bij particulieren te logeren of met vrienden of familie een vakantiehuisje te reserveren. Wil je meer weten over de verschillende opties en hoe je het beste je accommodatie kunt regelen? Kijk dan bij onze onderstaande accommodatie partners.