Cochem


In de Eifel ligt het moezelstadje Cochem, het is een van de populairste toeristische bestemmingen van het gebied. Logisch wat het stadje vraagt gewoon om een bezoek en dat merk je direct al bij binnenkomst, prachtig steekt de Reichsburg van Cochem – een oude gerestaureerde burcht – honderd meter boven de stad uit.

Het prachtige historische centrum van de stad is met de tientallen vakwerkhuizen en de bijzonder mooie barokke huizen een idyllisch geheel. Al slenterend door de smalle straatjes met de ouderwetse natuurstenen verharding ontdek je leuke winkels en gezellige cafés.

Een andere attractie in Cochem is en rondvaart maken op de Moezel, je bezoekt dan meerdere leuke dorpjes langs het moezeldal.

Bezienswaardigheden in Cochem

Wil je alles in Cochem trek er dan wel wat tijd voor uit want je komt ogen en oren tekort. We hebben een overzicht gemaakt van alle bezienswaardigheden die wij de moeite waard vinden in het Moezelstadje.

Reichsburg

Bovenop een rots en dat meer dan 100 meter boven de stad, meer dan 1.000 jaar oud en meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. tijdens de middeleeuwen diende de burcht als tolburcht, schepen die over de Moezel verder wilde reizen moesten eerst een tol betalen. In 1689 werd de burcht grotendeels verwoest en door een een Franse bouwheer weer opnieuw gebouwd in de typerende neogotische stijl. Een rondleiding met gids is aan te raden, de prijzen liggen rond de € 6,- per persoon.

Het historische marktplein van Cochem

Moezelromantiek noemen ze het, het gezellige historische marktplein is een belangrijke plek in de stad. Het plein wordt omgegeven door de mooie vakwerkhuizen en het raadhuis.

Oude Mosterdmolen

in Cochem staat vlakbij de moezel promenade nog een oude mosterdmolen, of te wel een Senfmuhle. De molen is na verluid ruim 200 jaar oud en is sinds enkele jaren weer in gebruik. De mosterdmolenaar organiseert diverse keren per dag rondleidingen en geeft op leuke wijze uitleg over de productie van de mosterd. Na afloop kun je natuurlijk een potje mosterd kopen, de mosterd van de Cochemer Mosterdmolen is vrij van conserveringsmiddelen.

Kapuzinerkloster Cochem

Een bijzonder gebouw, en misschien naast de Reichsburg net zo invloedrijk op de geschiedenis van Cochem is de het Kapuziner kloster. de Monniken in het klooster drukte namelijk een behoorlijke stempel op het ontstaan van de stadje aan de moezel. Het klooster was tot de 19de eeuw in gebruik bij de monniken daarna heeft het dienst gedaan als ziekenhuis. en als school. Momenteel is het klooster in gebruik als cultureel centrum en worden er regelmatig exposities en concerten met klassieke muziek gegeven.

Kabelbaan Cochem

Aan de Enderstraße 44 vindt je het dalstation van de Sesselbahn Cochem, of te wel de stoeltjeslift van Cochem, deze kabelbaan met gondels brengt je naar het 250 meter hoge gelegen Pinner Kreuz, vanaf daar krijg je een prachtig uitzicht over het Moezeldal. De stoeltjeslift is geopend vanaf half maart tot half november, een ritje naar boven kost 1,90 voor kinderen (2,90 weer terug) en 4,30 voor volwassenen (6,30 weer terug) je kunt ook een voordelige familiekaart kopen, deze kost 17,00 en daarmee mogen 2 ouders met 4 kinderen naar boven en beneden. www.Cochemer-sesselbahn.de/nl/

Pinner Kreuz

Voor een mooi uitzicht over Cochem en het Moezeldal moet je echt naar de top van de Pinner Kreuz. Dit uitzichtpunt is absoluut een aanrader en is per voet te bereiken maar ook met de eerder genoemde kabelbaan. Via een smal pad loop je naar boven, eenmaal boven aangekomen wordt je dus beloond op een fantastisch uitzicht, je kunt er ook een drankje doen en een hapje eten.

kerstmarkt in Cochem

Tijdens de advent zijn er in Cochem hele gezellige kerstmarkten, het stadscentrum ruikt dan heerlijk naar glühwein,gebrande amandelen en verse wafels. De eerste kerstmarkt tref je aan in het centrum, tientallen stalletjes verkopen hier typische kerstartikelen en lekkernijen. Natuurlijk ontbreekt het niet aan de lekkere dingen om na het inkopen weer een beetje aan te sterken. Tijdens de Cochemer Burgweihnachten tijdens de derde advent wordt een kerstverhaal nagespeeld in de Reichsburg. Hoogtepunt van de voorstelling is de levende kerststal. De voorstellingen beginnen om 13.00 en eindigen altijd in de rosenhof waar je wordt uitgenodigd op de kleine kerstmarkt.

Overnachten in Cochem en omgeving

Cochem is een populaire vakantiebestemming, er zijn veel hotels en een groot aantal pensions te vinden. Voor een romantische weekendtrip naar Cochem zijn er diverse Romantikhotels te vinden in en rondom de stad.

Families en gezinnen kiezen rond Cochem vaak voor een verblijf in één van vakantieparken rondom de stad. Landal en Roompot hebben diverse luxe vakantieparken in de omgeving.

Hoe kom je in Cochem

Het beste reis je naar Cochem met de auto, hiermee heb je alle vrijheid om de omgeving te verkennen. Mocht je niet over een auto beschikken dan kun je Cochem ook makkelijk met de trein bereiken. Het openbaar vervoer in de Eifel is zeer goed georganiseerd en brengt je naar veel bezienswaardigheden.

Met de auto:

Vanaf Utrecht is Cochem binnen 3,5 uur te bereiken. Het snelst is dat via de Autosnelweg/Autobahn. Je kunt daarbij kiezen uit de A2 (via Eindhoven) en de A73(via Nijmegen) In Duitsland volg je de A61 bij afslag 34 verlaat je de autobahn in de richting van Cochem.

Met de trein:

Met de trein is de reistijd ongeveer 5 uur, je reist een groot deel met de hogesnelheidstrein. (richting Keulen, en Koblenz) In Koblenz stap je over op de regionale verbinding van de Bahn en reis je iets langzamer verder richting Cochem. De actuele vertrektijden en prijzen voor een treinkaartje naar Cochem vindt je op de website van NS-international.