Bremen


Bremen

Het noorden van Duitsland is traditiegetrouw een handelsregio. Dat komt natuurlijk vooral door de invloeden van de Wadden- en Oostzee en de rivieren die diep vanuit Duitsland eindigen in één van de zeeën.

Wat vroeger handelsposten waren, werden Hanzesteden, en wat Hanzesteden waren zijn nu een soort van wereldsteden. Bremen, Lübeck, Hamburg en nog veel andere steden danken de rijkdom dan ook vooral door de ligging aan een rivier of een zee.

Bremen is zo’n stad. Het ligt aan de oever van de Weser en telt ondertussen ruim 550.000 inwoners. Het historische centrum van de stad omringt door een stevige stadsmuur kent een lange historie. Bremen is als stad zeer veelzijdig. De vele bezienswaardigheden maken Bremen dan ook tot een ideale bestemming voor een stedentrip.

Bezienswaardigheden in Brenen

Stadsmuzikanten BremenBremen is eigenlijk een hele bekende stad, veel sprookjes werden namelijk in Bremen geschreven. De gebroeders Grimm. Het sprookje van over de Bremer stadsmuzikanten is een goed voorbeeld. De Gebroeders Grimm worden in de hele stad geëerd, vlakbij het stadhuis van Bremen staat het een beeld van de vier muzikanten en op het marktplein vindt je het Bremer Loch. Een bronzen putdeksel waaruit de muziek van de Bremer Stadsmuzikanten klinkt.

Der Roland

De Roland is het middelpunt van de stad en een belangrijk oriëntatiepunt. Dit enorme beeld op het marktplein voor het Bremer Raadhuis werd in de 14de eeuw geplaatst en valt sinds 1972 onder de monumentenzorg en is tevens samen met praktisch de hele binnenstad van Bremen deel van het UNESCO-werelderfgoed.

De Roland zelf is bijna 5,5 meter hoog, het complete monument is zeker 10 meter hoog en is daarmee het grootste vrijstaande standbeeld uit de Duitse middeleeuwen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Roland door een kopie vervangen en het origineel goed beschermd uit angst voor luchtaanvallen door de geallieerden.

Rathaus Bremen

Aan de markt staat het prachtige raadhuis van Bremen. Dit sieraad is waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Bremen. De prachtige façade in de stijl van de Weser Renaissance maken dit gemeentehuis tot één van de mooiste van Duitsland.

Het Raadhuis werd in de 15de eeuw gebouwd en is samen met de Roland sinds 2004 onderdeel van het UNESCO-erfgoed. Het Rathaus van Bremen bleef tijdens alle oorlogen ongeschonden, het is daarmee het enige stadhuis in Duitsland wat alle oorlogen zowel in de middeleeuwen en de laatste twee wereldoorlogen heeft overleefd.

St. Petri Dom

Nu gaan we echt ver terug in de geschiedenis van Bremen. De St. Petri dom schijnt namelijk al meer dan 1.200 jaar oud te zijn. De kerk werd als Evangelische Lutherse kerk gebouwd en in de 13de eeuw omgebouwd in de prachtige gotische bouw. Vandaag maakt de St. Petri samen met het Rathaus en de Roland onderdeel uit van het ensemble bezienswaardigheden in Bremen.

Bijzonder om te vermelden en te bekijken als je in Bremen bent zijn de twee torens beide torens zijn 100 meter hoog. Wie geen last heeft van hoogtevrees kan de zuidelijke toren beklimmen, conditie is wel een vereiste. Het zijn namelijk 265 treden naar de trans van de toren. Je wordt op dit platform beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Een aanrader dus.

in de St. Petri dom kun je ook de Bleikeller bezoeken. In deze mysterieuze kerker liggen zes mummies in open kisten. Wie er ligt is tot op de dag van vandaag een raadsel.

Universum Bremen

Kun jij je voorstellen hoe een wereld zonder stroom er uit ziet? Weet jij wat het poollicht en gloeiwormen gemeen hebben? Of waarom het gras groen is? ik denk dat je hier geen antwoord op weet. Geen probleem – in het Universum in Bremen krijgt je op al deze natuurkundige vragen een antwoord. Het museum is gevestigd in een zeer opvallend bouwwerk. het is meer dan 4.000 m2 groot.

In het museum vindt je zogenaamde stations. Hierop kun je zelf het antwoord op de bovengenoemde vragen vinden. Het museum is echt leuk met kinderen. Meer informatie en prijzen vindt je op de website Aangezien je niet uitgekeken raakt in dit museum zou ik hier zeker een halve dag voor uittrekken.

Das Schnoorviertel

De SchnoorWie een stedentrip Bremen doet mag het Schnoorviertel zeker niet vergeten. Dit is namelijk de oudste wijk van Bremen en heeft zijn charme en karakter goed weten te bewaren. Smalle steegjes. Charmante vakwerkhuizen als een parelketting naast elkaar. Niet alleen toeristen weten de Schnoor te vinden ook de inwoners van Bremen komen er graag.

De tientallen kunst- en handwerk winkeltjes nodigen uit om te windowshoppen en op culinair gebied is het wijkje zeer hoog aangeschreven. Of je nu komt voor de typische Duitse keuken of liever wat internationaler alles kan in de Schnoor.

Kerstmarkten in Bremen

Wil je echt een bijzondere kerstmarkt bezoeken? Zet dan in December een Weekendje Bremen in je agenda. De kerstmarkt in het centrum rondom het Rathaus en de St. Petri is een duizend in een dozijn kerstmarkt. Daar hoef je niet speciaal voor naar Bremen te reizen. Echter de middeleeuwse kerstmarkt aan de promenade en de oevers van de Weser is echt leuk. Sterker nog ik durf deze kerstmarkt tot één van de betere kerstmarkten van Duitsland te benoemen. Typische gerechten uit de middeleeuwen, op vuur en hout bereid, glühwein uit koperen ketels en in mokken van aardewerk. Handelslui in typische middeleeuwse klederdracht en het meest opvallende aan de kerstmarkt is dat er bijna geen gebruik gemaakt wordt van elektriciteit.

Overnachten in Bremen

Het aanbod aan hotels in Bremen is groot. Een hotel in het centrum is snel gevonden en wel zo praktisch. De prijzen voor een hotelkamer liggen in verhouding met de rest van Duitsland in Bremen een stuk lager. Voordat je definitief een hotel boekt in Bremen is het slim om eerst de prijzen te vergelijken met de website van Trivago. Het boeken van een hotel kan het slimst en snelst via Booking.com vaak kun je een hotel bij Booking.com tot 24 uur voor vertrek nog annuleren.

Motel One Bremen

De budgetketen Motel One opende een jaartje of wat geleden een nieuw hotel aan de rand van het centrum. Kleine kamers maar wel voorzien van alle gemakken. Goede bedden, een kleine maar fijne badkamer. Een grote luxe TV en gratis snel draadloos internet. Ontbijten kan voor een paar euro in de bar. Waar je ’s avonds ook terecht kunt voor een bier of een luxe cocktail. (let ook even op de kaart met gin tonics. Meer informatie

Atlantic hotel Bremen

Dit hotel ligt iets buiten het centrum maar de locatie is spectaculair. Het hotel ligt namelijk in het Bremer Technologie park en is onderdeel van een archictonisch hoogstandje. Wie het Universum in Bremen wil bezoeken moet eigenlijk dit hotel wel kiezen. Het ligt er namelijk praktisch naast. Bekijk meer informatie

Dorint Park Hotel Bremen

Dit is het enige 5 sterren hotel van Bremen. Service van wereldklasse en dat slechts 700 meter van de binnenstad. Het hotel heeft een luxe spa van ruim 1.200 m2 en de kamers zijn stuk voor stuk luxe ingericht. Het hotel hoort tot één van de betere hotels in Duitsland. Wie op tijd boekt kan hier vaak nog een hele schappelijke prijs krijgen. Meer informatie

Hoe kom je in Bremen

Vanuit Nederland (en dan nemen we Utrecht als vertrekpunt) is Bremen ongeveer 3,5 uur rijden. De snelste route gaat via Enschede, Osnabrück en dan via Cloppenburg naar Bremen. De inwoners van de Noordelijke provincies nemen natuurlijk de route via Groningen.

Parkeren in Bremen kan in één van de vele parkeergarages. De meeste hotels hebben wel een deal met de nabijgelegen garage of hebben eigen parkeervoorzieningen.

Met het vliegtuig is Bremen in minder dan een uur bereikbaar. KLM vliegt 3 x per dag rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Bremen. Lufhansa doet het meerdere keren per dag alleen dan met een tussenstop.

Met de trein is Bremen eenvoudig te bereiken. Het prachtige hauptbahnhof ligt aan de rand van de binnenstad. Treinkaarten koop je het beste van te voren via de website van NS-international. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je treinkaartje naar Bremen.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Google+

<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script> <!– aod-responsive –> <ins class=”adsbygoogle” style=”display:block” data-ad-client=”ca-pub-9534128255935708″ data-ad-slot=”3773425611″ data-ad-format=”auto”></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script><script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script> <!– aod-responsive –> <ins class=”adsbygoogle” style=”display:block” data-ad-client=”ca-pub-9534128255935708″ data-ad-slot=”3773425611″ data-ad-format=”auto”></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>