Winkelen in Berlijn


Winkelen in Berlijn

Om te beginnen eerst een korte disclaimer, ik ben geen diehard shopper. Bovendien is er in Berlijn zoveel te zien en te doen dat ik winkelen tijdens een stedentrip naar Berlijn niet echt belangrijk vind.

Omdat ik je toch van informatie wil geven gaat dit hoofdstuk over winkelen in Berlijn dan ook alleen over de belangrijkste winkels en de leukste winkelcentra in de stad. We beginnen eerst met wat praktische informatie.

Openingstijden in Berlijn

Winkelen in Berlijn

Winkels en warenhuizen openen in de regel in Berlijn om 10.00 uur. Er zijn enkele uitzonderingen die eerder of later openen.

In het algemeen zijn de winkels tussen 10.00 en 20.00 geopend. Supermarkten, bakkers, drogisterijen en apothekers open vroeger en sluiten vaak eerder.

Op zaterdag zijn de meeste grote warenhuizen en winkels van de bekende ketens een uurtje langer geopend. De deuren sluiten dan om 21.00 uur.

  • Maandag – vrijdag 10:00 – 20:00
  • Zaterdag 10:00 – 21:00

Kleine winkels van zelfstandige ondernemers zoals de leuke boetiek om de hoek hebben vaak eigen openingstijden.

Winkels zijn op de nationale feestdagen in Duitsland altijd gesloten. Hou daar dus ook rekening mee. Vooral omdat Duitsland meer nationale feestdagen kent dan Nederland en België.

Koopzondagen in Berlijn

Winkelen op een zondag is in Duitsland niet zo gebruikelijk als in Nederland. Ook supermarkten zijn op zondag gesloten.

In Berlijn mogen de winkels één keer per maand een zondag open zijn. Deze zondag valt dan meestal samen met een evenement in de stad. Denk aan de ITB (grote internationale vakantiebeurs), of het Berlin Fashion Festival. De winkels zijn dan op een zondag van 13.00 tot 17 of 18.00 uur geopend.

Binnenkort een overzicht met de actuele koopzondagen in Berlijn.

Bikini Berlin

Bikini BerlinToevallig liep ik hierlangs en ik dacht eigenlijk niet aan een winkelcentrum. Toch even naar binnen gelopen en blij verrast eigenlijk. Bikini Berlin is een concept mall. Met andere woorden kleine jonge startende ondernemers kunnen hier voor een korte periode een ruimte huren om te kijken of hun producten aanslaan bij het publiek. Het is dus lastig om nu even een overzicht te plaatsen van de aanwezige ondernemers want dat is dus erg wisselend. Behalve op het cafeetje met goede koffie (Einstein Kaffee) en een grote pizza keten na. Adres: Budapester Str. 38-50, Openbaar vervoer: S- en U-Bahn: Zoologischer Garten.

Hackesche Höfe

hackesche hofe BerlijnHet is wel een beetje een toeristen dingetje. De Hackesche Höfe behoren namelijk bij de bezienswaardigheden van Berlijn en dat is direct te zien aan de hoeveelheid winkeltjes met souvenirs. Toch zijn er tussen al dat toeristengedoe veel leuke kleine winkeltjes te vinden met vintage kleding of andere hippe dingen. Slenter er gewoon even door heen en wie weet. Adres: Rosenthaler Str. 39, Openbaar vervoer: Hackescher Markt S-bahn: S3, S5, S7 S9) Strassenbahn: M1, M4, M5 en M6) Bus: M42

Mall of Berlin

Direct aan de Postdamerplatz ligt het grootste en één van de nieuwste winkelcentra van Berlijn. De Mall of Berlin is een kleine 200.000 vierkante meter groot en kent meer dan 300 winkels van bekende en minder bekende merken.

Op de tweede verdieping is een reusachtige foodcourt waar je kunt genieten van gerechten uit alle delen van de wereld.

Adres: Leipziger Platz 12
Openbaar vervoer: U-bahn Postdamerplatz

Alexa Berlin

Alexa winkelcentrum BerlijnWie van winkelcentra houdt moet even gaan kijken bij Alexa gelegen aan het Alexanderplatz. Op de Mall of Berlin na het grootste winkelcentrum van Berlijn, volgens de website zijn er meer dan 145 winkels in het centrum te vinden. Daarnaast nog 22 verschillende restaurants.

Adres: Grunerstrasse 20

Openbaar vervoer : U-bahn: Alexanderplatz

East Side Mall

Geopend in 2018, de East Side Mall is de nieuwste shopping aanwinst van Berlijn. Het ligt direct tegenover het station Warschauerstrasse.

Naast het redelijk standaard aanbod van mode gerelateerde winkels zoals H&M, Jack & Jones, zijn er ook diverse leuke kleine kledingwinkeltjes te vinden.

Op de begane grond zijn naast een Aldi en een Rewe supermarkt ook een biologische supermarkt te vinden.

Adres: Tamara-Danz-Straße 11
Openbaar vervoer: S-bahn en U-Bahn Warschauerstrasse

Mall of Berlin

Direct aan de Postdamerplatz ligt het grootste en één van de nieuwste winkelcentra van Berlijn. De Mall of Berlin is een kleine 200.000 vierkante meter groot en kent meer dan 300 winkels van bekende en minder bekende merken.

Op de tweede verdieping is een reusachtige foodcourt waar je kunt genieten van gerechten uit alle delen van de wereld.

Adres: Leipziger Platz 12

Openbaar vervoer: U-bahn Postdamerplatz

Berlin Card
Met de Berlin card krijg je:
  • Onbeperkt gebruik Openbaar vervoer in Berlijn in de zone AB of ABC.
  • Korting bij meer dan 200 bezienswaardigheden en attracties in Berlijn
  • Met het museuminsel suplement gratis toegang tot de musea op het museuminsel

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.