Geschiedenis van Berlijn
Volgens de geschiedenisboekjes is de stad in de 13de eeuw ontstaan. Dat ging alleen niet zonder slag of stoot en het is zeker niet de oudste stad van Duitsland.
Het belangrijkste deel van de geschiedenis van Berlijn speelde zich echter af in de periode tijdens en na de tweede wereld oorlog.
Berlijn in de Middeleeuwen
Berlijn is ontstaan uit twee steden. Berlijn en de zusterstad Cölin aan de andere kant van de Rivier de Spree. In tegenstelling tot Berlijn had het stadje Cölin wel stadsrechten. Wat in die tijd erg belangrijk was om inkomsten te kunnen genereren. Het werd een lange en vooral moeizame strijd. Daarom riepen de inwoners van Berlijn de hulp in van de keizer. In 1415 werd Frederik van Hohenzollern door de koning benoemd tot keurvorst van Brandenburg.
Keizer Frederik investeerde veel tijd en geld in Berlijn. De binnenstad kreeg dankzij de bekende Duitse architect Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff veel aanzien. Enkele van de bouwwerken waar hij voor tekende waren Schloss Charlottenburg, Schloss Sanssouci, de Franse kerk, en de Berliner biergarten.
Napoleon
De kleine Fransman kwam in 1806 ook even in Berlijn orde op zaken stellen. Vanuit Berlijn viel Napoleon de Russen aan en wist ze te verdrijven uit Polen. Bij deze veldslag sneuvelden 50.000 soldaten en bleef daarmee eigenlijk onbeslist.
Napoleon had nog wel de tijd om het grote beeld bovenop de Brandenburger tor in te pakken en mee te nemen naar Parijs. Daar zou het namelijk volgens de kleine veldheer veel beter tot zijn recht komen. Gelukkig wisten de Duitsers dit prachtige beeldhouwwerk weer terug te vinden en op zijn oude plek te plaatsen.
Eerste- en tweede wereldoorlog
Na de eerste wereld-oorlog werd Berlijn in 1933 de hoofdstad van het derde rijk. Dat kwam pas goed naar voeren tijdens de Olympische spelen in 1936. Deze werden door de Nazi’s namelijk volop gebruikt als propagandamiddel.
In april 1945 vielen tienduizenden soldaten van de Sovjet-unie Berlijn binnen. Dat ging met enorm veel slachtoffers aan beiden kanten. Tienduizenden soldaten en inwoners van Berlijn kwamen hierbij om het leven. Uiteindelijk pleegde Adolf Hilter op 30 april 1945 zelfmoord in een bunker onder Berlijn. Dit was dan ook het einde van de tweede wereld oorlog.
Door de enorme schade ontstaan tijdens de oorlog verloor Berlijn haar status en waardigheid.
Na de tweede wereldoorlog
Al snel na de tweede wereldoorlog besloten de geallieerde troepen (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de VS) en de toenmalige Sovjet-Unie om Berlijn te delen in vier sectoren. Ieder kreeg een een vierde deel van de stad.
Daarmee werd Berlijn het middelpunt van de koude oorlog tussen de VS en de Sovjet-unie. Deze koude oorlog zorgde voor een vreemde wending. Bijna 28 jaar vormde een hoge betonnen muur de fysieke grens tussen Oost- en West Berlijn. De muur verdeelde de wereld in tweeën. Deze muur werd ook wel de Berlijnse muur genoemd. Het symbool van de koude oorlog tussen het rijke westen onder leiding van de verenigde staten en het arme communistische oosten onder regime van de toenmalige Sovjet-unie.
In 1989 viel het zogenaamde ijzeren gordijn en viel gelukkig ook het doek van het Oostblok. Een herdenkingsplek voor deze tijd kun je vinden langs de Bernauer Strasse. Daar is naast een stuk van de Berlijnse muur ook een stuk Totesstreifen bewaard gebleven, Het informatie centrum biedt een blik in het verleden en verteld veel over het leven in Oost- en West-Berlijn.

Met de Berlin card krijg je:
- Onbeperkt gebruik Openbaar vervoer in Berlijn in de zone AB of ABC.
- Korting bij meer dan 200 bezienswaardigheden en attracties in Berlijn
- Met het museuminsel suplement gratis toegang tot de musea op het museuminsel
Een Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.
Landal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.
Zoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.