Gedenkstätte Bernauer Straße


Gedenkstätte Bernauer Straße

Bernauerstrasse berlijnse muur bezoekenDe Berlijnse muur maakte dat Berlijn in twee stukken werd gescheurd. Het westelijke deel waar in principe alles kon en mocht en het oostelijke deel waar onder het strenge communistische bewind met de scepter werd gezwaaid en waar het leven dus totaal anders was.

Hoe het leven toen was zie je bij de Gedenkstätte Bernauer Straße. Daar staat nog een lang stuk Berlijnse muur en is een informatief park ingericht met duidelijke uitleg over het leven tijdens de koude oorlog.

Monument ter nagedachtenis

Bernauerstrasse berlijnse muur bezoeken

​1,4 kilometer lang is de Gedenkstätte Bernauer Straße. Eigenlijk is dat bijna de gehele Bernauer Strasse. Je kunt het monument het beste vergelijken met een openluchtmuseum. De gedenkplek loopt vanaf het S-bahnstation Nordbahnhof tot aan het bekende Mauerpark.

Zodra je bij het S-bahn station uitstapt krijg je gelijk een goede indruk. Je ziet nog een stukje Totesstreifen, en midden in het park staat de Kappelle der Versöhnung.

Waarom de Gedenkstätte Bernauer Straße?

Bernauerstrasse berlijnse muur bezoeken

Op de beruchte 13 augustus 1961 begon het Oost Duitse leger met de bouw van een muur. Men was het vluchtende gedrag van de inwoners zat. Resultaat: een meters hoge muur, kilometers prikkeldraad en zwaar bewapende soldaten en wachters met toestemming om te schieten. Wie namelijk toch over de muur klom werd resoluut neergeschoten.

Stel je dat gevoel voor dat de vrijheid die je vroeger had; – even naar de buren aan de overkant van de straat, naar je werk in West-Berlijn, vrienden- en familie bezoeken. Het was van de ene dag op de andere gewoon verboden.

Woningen die te dicht op de muur stonden werden in een recordtempo gesloopt. Alles om te voorkomen dat de Oost-Duitsers zouden vluchten. Wat ze trouwens wel probeerden en soms ook met succes door het graven van tunnels, met luchtballonen en noem maar op. De Gedenkstätte Bernauer Strasse is puur een plek om toch even stil te staan bij deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Berlijn.

Bezoek de Gedenkstätte Bernauer Straße

Een bezoek aan de Gedenkstätte Bernauer Straße tijdens een stedentrip naar Berlijn is een must. Je krijgt een goede kijk op het leven in de koude oorlog en op één of andere manier geeft het park een gevoel van bewustzijn af, alsof de wereld even stilstaat.

De Gedenkstätte Bernauer Straße ligt langs de Bernauer Straße, het beste neem je de S-bahn naar stadion Nordbahnhof. Vanuit daar uit loopt je richting het Mauerpark.  

Het Documentatiecentrum kun je vinden op de Bernauer Straße 111 ongeveer halverwege de  Bernauer Straße. De toegang is gratis (een vrijwillige gift wordt zeer gewaardeerd)

Openingstijden:
Maandag gesloten
Dinsdag – Zondag 10.00 – 18.00

Aussichtsturm/Uitkijkplatform
Maandag 10.00 – 16.00  (op maandag is de lift niet toegankelijk)
Dinsdag – Zondag 10.00 – 18.00

Berlin Card
Met de Berlin card krijg je:
  • Onbeperkt gebruik Openbaar vervoer in Berlijn in de zone AB of ABC.
  • Korting bij meer dan 200 bezienswaardigheden en attracties in Berlijn
  • Met het museuminsel suplement gratis toegang tot de musea op het museuminsel

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.