Bezwaardigheden Berlijn


Bezienswaardigheden Berlijn

In Berlijn ga je je zeker niet vervelen er is meer dan genoeg te zien en te doen. Om alle Bezienswaardigheden in Berlijn te zien heb je meerdere dagen nodig. Je moet dus een keuze maken want alles in een korte stedentrip naar Berlijn proppen is gewoon zonde. Maak voor jezelf de keuze waar je interesses liggen. Alleen al met het volgen van bijvoorbeeld de Berlijnse Muur kun je een dag vullen.

Unter den Linden

Berlijn Unter den LindenDe bekende boulevard Unter den Linden werd in 1573 aangelegd als toegangsweg voor het Berliner Schloss. Toen was de weg ruim 11,5 kilometer lang.

Nu is de ruim 2 kilometer lange laan de bekendste laan van Berlijn. De laan of boulevard loopt van Oost-Berlijn vanaf de Brandenburger Tor in de richting van het Alexanderplatz. Wie tijd heeft loopt deze route want hier kun je een aantal ban de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn vinden.
Berlijn brandenburger tor

Als je een foto van Berlijn ziet dan is dat meestal een prachtige foto van één van de Berlijnse iconen. Dat is dus de Brandenburger tor. Bovendien is de poort van Berlijn tegenwoordig het symbool van de hereniging van Berlijn.

De Brandenburger Tor is de enige nog bestaande stadspoort in Berlijn. De poort werd in de 1788 gebouwd en kwam tijdens de herverdeling van Berlijn na de tweede wereldoorlog in het deel van de Sovjet-Unie te liggen. Praktisch achter de Brandenburger tor liep dan ook de Berlijnse muur.
Holocaust monument Berlijn2.700 diep grijze betonblokken vormen één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Berlijn. De betonblokken liggen in lange rijen met enig hoogteverschil van elkaar. Je kunt tussen de blokken doorlopen. Het geeft je een gevoel van verlorenheid, je verdwaald en verliest je oriëntatie. Het veld met de betonblokken is een herdenkingsmonument voor de Joden die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen.

Adres: Cora-Berliner-Straße 1,
Openbaar vervoer : S+U (U2) Potsdamer Platz, S+U (U55) Brandenburger Tor of U (U6) Französische Straße

Reichstag Berlijn

In 1884 ontwierp de Architect Paul Wallot het prachtige Rijksdaggebouw in Berlijn. Zes jaar later werd het gebouw in de nieuwe renaissancestijl geopend in de bekende wijk Tiergarten.

Helaas brak er in 1933 een felle brand uit waardoor het gebouw zwaar beschadigde. Deze brand ook wel de Reichstagbrand genoemd is bijna zeker aangestoken. Daar kreeg in eerste instantie een Nederlander de schuld van.

De Reichstag is één van de belangrijkste gebouwen van Duitsland vanuit dit gebouw regeert namelijk het Duitse Parlement.

Een bezoek aan de Rijksdag en de imposante koepel is zeker de moeite waard. Kaartjes kopen kan alleen niet aan de kassa, deze dien je ruim van tevoren online te bestellen onder vermelding van van je naam en geboortedatum van iedereen is je reisgroep. Vergeet ook je paspoort of identiteitskaart niet mee te nemen.

Adres: Platz der Republik 1,
Openbaar vervoer: S+U (U55) Hauptbahnhof of de U55 Bundestag

Bezienswaardigheden in BerlijnWaar je ook bent in Berlijn de markante tv-toren zie je overal. Een ideaal Punt om je op te oriënteren. De toren is 368 meter hoog en werd in 1969 door de DDR gebouwd. In tegenstelling tot andere TV-torens in Duitsland staat deze midden in de stad.

Je kunt de Fernsehturm bezoeken, op 203 meter hoogte bevinden zich een uitzichtplatform en een restaurant. De tv-toren van Berlijn is een populaire bezienswaardigheid en op sommige dagen kan de wachttijd rustig oplopen tot enkele uren. Stel je zelf op dat moment de vraag of je echt naar boven wilt.

Je kunt ook skip-the-line tickets kopen, hiermee garandeer je een bepaald tijdslot. Binnen dit slot mag je dan naar binnen en kun je genieten van een prachtig uitzicht over Berlijn.
Gedenkstätte Bernauer StraßeDe Berlijnse muur viel in 1989 en grote delen van de muur werden daarna in een rap tempo gesloopt, vernietigd of als souvenir verkocht. Logisch want iedereen in Berlijn wilde van dit deze verschrikkelijke herinnering aan de koude oorlog af.

Om de muur en de reden waarom de muur er stond en de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Berlijnse muur te herdenken is er een herdenkingsplek ingericht.

Gedenkstäte Bernauer Straße is één van overgebleven plekken in Berlijn waar je nog een zeer realistisch beeld krijgt van de muur en hoe het leven was in de tijd van de muur.

Vanaf een uitkijk-platform krijg je een beeld van de zogenaamde Todesstreifen en er staat nog een originele wachttoren.

Het documentatie centrum heeft wisselende tentoonstellingen een deel daarvan gericht op jongeren.

Hackesche Höfe

Hackesche Höfe berlijnHet Duitse woord Höfe betekend letterlijk vertaald naar het Nederlands hofjes. Een betere verklaring is binnenplaats.

De Hackesche Höfe liggen in Berlin Mitte, en eigenlijk loop je er als je niet oplet strak voorbij. Deze binnenplaatsjes liggen namelijk achter de Hackecher Markt. Een gezellig groot plein met tientallen (toeristen) restaurants en barretjes. Een bekende plek voor het nachtleven in Berlijn (en razend populair bij de toeristen)

De Hackesche Höfe vormde ooit de grootste woon en werkplek van Europa, het werd namelijk in 1906 door een beleger gebouwd en bestaat uit een complex van negen woonblokken. Ieder blok heeft een eigen uitstraling en op de begane grond van de woonblokken zitten restaurants , (alternatieve) winkeltjes of gewoon gezellige koffiebarretjes.

Dat allemaal verpakt in een prachtige jugendstil uitstraling, Het complex is voor mij ondanks dat ik er de eerste keer strak voorbij liep één van de highlights van Berlijn.

Adres: Rosenthaler Straße 40-41
Openbaar vervoer: S-bahn Halte: Hackescher Markt

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt berlijn

Het mooiste plein van Berlijn, als je de reisgidsen moet geloven. Daar ben ik het eigenlijk ook wel mee eens. Van de pleinen in Berlijn is de Gendarmenmarkt wel de meest bijzondere.

Het bijna 3,3 hectare ( 33.000 m2) grote plein kent een rijke en lange geschiedenis en wordt omringt door enkele opvallende en vooral bijzondere gebouwen. Het Konzerthaus, en de Franse en Duitse dom.

Het plein is een geliefde plek voor evenementen, de jaarlijkse kerstmarkt is één van de best bezochte markten van Berlijn. Tijdens de zomermaanden vinden er openlucht concerten plaats zoals het Classic Open Air Festival.

Adres: Gendarmenmarkt
Openbaar vervoer: U2 station Hausvogteiplatz of U6 Französische Straße
Siegesaule BerlijnBij toeval fietsen wij tijdens één van onze trips langs de Siegessäule. Met veel trots kijkt godin Victoria neer over Berlijn. De Siegessäule is een symbool van de overwinning, Keizer Wilhelm I was namelijk trots op zijn leger en wilde met de zuil de overwinning van de Pruisen op de Denen in de oorlog van 1864. Adres: Großer Stern Openbaar vervoer: Bus 100 halte: Großer Stern

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

De voormalige grenspost Checkpoint Charlie komt nog uit de tijd van de Berlijnse muur. De beroemdste grensovergang uit de koude oorlog kun je vinden in de Friedrichstraße.

De overgang staat precies op de grens tussen de Russische en Amerikaanse sector van Berlijn. Het was dan ook de enige mogelijkheid om met de bus of een auto van Oost- naar West-Berlijn te reizen.

De huidige grenspost is een replica, de originele grenspost is namelijk na de val van de muur in 1989 met de grond gelijk gemaakt.

Je kunt de grenspost tegen een vergoeding bezoeken en met de “grenswachters” op de foto.

Ik moet natuurlijk objectief blijven als redacteur van Alles over Duitsland echter vind ik wel dat ik moet meegeven dat Checkpoint Charlie van alle bezienswaardigheden in Berlijn de minst belangrijke is.

De plek wordt dagelijks overlopen met duizenden toeristen die vooral die ene foto willen hebben. Je kunt er langslopen, en snel een blik werpen op het wachtershuisje en de “grenswachters” verder zou ik er niet te veel tijd aan spenderen en er zeker geen hoge verwachtingen van hebben. De plek is zwaar overgewaardeerd. Verder is de toegangsprijs stevig.
Berliner Unterwelten

Tijdens de koude oorlog waren er in Berlijn diverse grote schuilkelders. Zodra de sirene huilde renden de bewoners zo snel mogelijk naar één van de ingangen. Deze zijn voornamelijk te vinden in de metro (u-bahn) stations.

De Berliner Unterwelten is een museum waarbij je rondleidingen krijgt door deze schuilkelders en de andere delen van Berlijn welke praktisch allemaal ondergronds verscholen zijn.

Berlijn vliegveld Tempelhof

Eerst een stukje geschiedenis, Berlin Tempelhof was tot 2008 het vliegveld van Berlijn. Dankzij de ligging in het centrum perfect voor een snel bezoek, alleen de invloed op het milieu de geluidsoverlast en alle andere redenen die je kunt bedenken om geen luchthaven in een stad wil hebben gaven de regering de doorslag om de luchthaven in 2008 te sluiten.

Adres: Tempelhofer Damm, 12099 Berlin-Tempelhof
Openbaar vervoer: S+U6 Tempelhof, U6 Paradestraße, U6 Platz der Luftbrücke of U8 Boddinstraße

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Tui vakanties in DuitslandBoek je vakantie naar Duitsland bij de grootste vakantie aanbieder van Nederland. TUI is al jaren de nummer één vakantie specialist voor Duitsland vakanties. Bekijk snel het aanbod en profiteer van het inkoopvolume van TUI

Kras Duitsland vakantiesKras is de specialist voor autovakanties, Rijncruises en leuke stedentrips in Duitsland.