Het Historische Rathaus van aken
Een gemeentehuis of een Raadhuis is over het algemeen het hart van een stad. Hier worden de belangrijke beslissingen genomen en iedereen in een stad weet waar het raadhuis is. Aachen doet wat dat betreft niet onder voor elke andere grote stad. Alleen met het Rathaus in Aachen is wel iets bijzonder aan de hand.
De basis van het Aachener Rathaus werd namelijk al in 800 na christus gelegd door Karel de Grote. Hij regeerde en bepaalde wat er gebouwd ging worden, zijn ideeën werden vervolgens nog vele jaren na zijn dood gevolgd. Op de plek waar nu het Rathaus staat stond vroeger een koningszaal. Door de jaren heen raakte deze in verval en in de 13de eeuw werd her omgebouwd tot een prachtig paleis in de barok stijl. Het was de bedoeling dat dit Rathaus als voorbeeld ging dienen voor veel andere steden
Stukje geschiedenis over het Rathaus van Aachen
Onder leiding van Burgemeester Gehrard Chorus begon men in de tweede helft van de 13de eeuw met de bouw van het Rathaus. Dit als teken voor de nieuwe burgerlijke vrijheden die de stad had gekregen. Het is èèn van de weinige raadhuizen in Duitsland met een koningszaal, dit was de stad verplicht aan het toenmalige koningshuis. De zaal werd alleen gebruikt voor de feestelijke kroningsfeesten.
Veel delen van het Rathaus zijn hergebruikt. Keizer Karel de Grote bouwde namelijk op de zelfde plek het toenmalige Kaiserpfalz. De Granusturm is zo’n onderdeel. het werd tijdens de bouw verhoogd tot 14 meter. Aan de zuidzijde van het Rathaus van Aachen zie je ook nog delen van het voormalige paleis van Karel de Grote. Het Rathaus werd in 1349 opgeleverd. Het Rathaus van Aachen diende voor veel gemeentehuizen in Vlaanderen als voorbeeld.
Feestmaaltijden
Tot 1531 vonden in de grote en prachtige Krönungssaal grote feesten en maaltijden plaats ter ere van de kroningen van de diverse Aachener koningen. Tijdens deze feesten werd alle munitie, oorkonden en andere waardevolle zaken verplaatst naar de Granusturm. Deze toren diende ook als gevangenis voor de stad.
Barokke bouwstijl
Wie goed oplet ziet in het Rathaus diverse bouwstijlen. Dit zijn of aanbouwen, of herstelwerkzaamheden geweest. Tijdens de grote stadsbrand van 1656 werden grote delen van het dak en de toren van het Rathaus onherstelbaar beschadigd. Deze delen werden tussen 1727 en 1732 in een barokke bouwstijl op nieuw opgebouwd. Tevens pakte de toenmalige bouwheer de façade en de ingangstrap aan. Ook werd veel van de gotische beeldhouwwerken aan de voorzijde verwijderd.
19de eeuw
Tijdens de bezetting van Napoleon werd het Rathaus eigenlijk niet meer onderhouden en raakte grote delen in verval. In 1840 kreeg her Rathaus dan ook al snel te status van een bouwval. De Stadsbaumeister besloot halverwege de 19de eeuw dat er gerenoveerd moest worden. Hij bracht het Rathaus zo goed als mogelijk weer terug in de gotische toestand. Hij bracht onder andere veel gotische schilderingen aan en veel reliëf en sculpturen. De façade aan de marktzijde van het gemeentehuis werd onder andere voorzien met de statuten van de 50 koningen.
In 1883 brak er weer brand uit door een brand bij een apotheek in èèn van de naastgelegen panden. Tijdens de brand sloegen de vonken over en het dak en twee torens brandde volledig uit. De schade van de brand was in principe te overzien. Alleen de grote hoeveelheid bluswater maakte het Rathaus onbruikbaar.
Snel na de brand begon men weer met de wederopbouw, deze werd in 1902 afgesloten. Het raadhuis van Aken werd op 19 juni 1902 door Keizer Wilhelm II weer geopend.
De oorlogen
Tijdens de eerste wereld oorlog is het Rathaus grotendeels onbeschadigd gebleven. Alleen tijdens de politieke oproer op 21 oktober werd her Rathaus bestormd door een paar tegenhangers. Het Rathaus werd geplunderd en er werd veel schade aangericht aan de binnenzijde. Delen van de façade en de beelden werden moedwillig gesloopt en stukgeslagen. In de Kaisersaal werd een blindganger gevonden. Gelukkig is deze bom nooit ontploft anders was de schade nog veel groter geweest.
De tweede wereld oorlog had helaas meer impact op het Rathaus. Twee zware bombardementen zorgde wederom voor een grote brand. De daken van zowel het Rathaus als de toren werden onherstelbaar beschadigd. Door de bomslag werden sommige muren meer dan 30 cm uit het lood gedrukt.
Aktueel
Sinds 2009 maakt het Rathaus deel uit van de Route Charlemagne. Delen van het Rathaus zijn opengesteld voor het publiek en vormen een museum. Historische kamers en zalen zijn te bezichtigen en er worden rondleidingen gegeven. Door middel van een interactieve gids kun je ook een rondleiding volgen. Je krijgt dan via een koptelefoon mooie verhalen over de geschiedenis te horen. Tijdens de rondleiding kom je langs diverse schilderijen en portretten van onder andere Napoleon en Keizerin Joséphine.
Het Rathaus is ook nog steeds in gebruik als Raadhuis voor de gemeente Aachen. De Burgemeester van de stad heeft er zijn kantoor en er worden nog regelmatig vergaderingen gehouden.
Algemene Informatie
Adres:
Markt
52062 Aachen
Openingstijden:
Dagelijks van 10.00 tot 18.00
Kras is de specialist voor autovakanties, Rijncruises en leuke stedentrips in Duitsland.