Dom van aken


De Dom van Aken

Dom van AkenHet centrum van Aken is gebouwd rondom de prachtige dom. In deze kerk werden meer dan 30 Duitse koningen gekroond en het is de begraafplaats van Karel de Grote. Sinds 1930 is de kerk een belangrijke Bedevaartskerk en is het de kathedraal van het Bisdom van Aken. Het middenrif ook wel het schip van de kerk genoemd is in een achthoekige vorm gebouwd. Het werd gebouwd tussen 796 en de laatste steen werd in 803  gelegd na een byzantijns voorbeeld. Gelukkig bleef de Dom tijdens de tweede oorlog grotendeels onbeschadigd. Natuurlijk staat dit imposante gebouw op de werelderfgoedlijst van de UNESCO sinds 1978. Daarmee was de Dom het eerste momument in Duitsland wat op deze lijst werd geplaatst.  De Dom van Aken staat trouwens model voor veel andere kerken, zo is de dom van Brugge op het origineel uit Aken geïnspireerd.

Je kunt de dom gratis bezoeken, bij de uitgang staat wel een box waarin je een vrijwillige bijdrage kunt doen. Foto’s maken wordt in de gebedsruimtes niet gewaardeerd in verband met de privacy van de overige bezoekers. Verder worden er in de Dom van Aken nog regelmatig diensten uitgevoerd. Hou daar rekening mee en respecteer de rust in dit godshuis.

Algemene informatie:

dom van Aken De Dom van Aken ligt in het centrum van de stad en is dus niet te missen. De kerk is nog steeds in gebruik voor kerkelijke diensten. De kerk is iedere dag open van 7 uur. Alleen voor een toeristisch bezoek gaan de deuren pas om 11 uur open en op zondag  pas na 12.30.  Een toeristisch bezoek tijdens een dienst, concert of ander evenement is helaas niet mogelijk.

openingstijden:

januari tot maart
dagelijks 7 tot 18 uur (voor een bezoek pas vanaf 11 uur, op zondag vanaf 12.30)
april tot december
dagelijks 7 tot 19 uur (voor een bezoek pas vanaf 11 uur, op zondag vanaf 12.30)

Rondleidingen:

Onder begeleiding van een ervaren gids kun je een rondleiding in de Dom boeken. Tijdens de rondleiding krijgt je informatie over de geschiedenis, de bouw van de dom en andere benoemenswaardigheden. De rondleidingen worden in het Duits en Engels gegeven. Bij het Dom informatiecentrum is een Nederlandse vertaling beschikbaar.  

Fotograveren:

Wil je onbeperkt foto’s maken in de dom van Aken? Meldt je dan even bij de toezichthouders in de kerk. Na betaling van 1 euro mag je zoveel foto’s maken als je wilt mits je de privacy van de overige bezoekers respecteert. 

Rolstoel toegankelijk: 

De Dom is een oud gebouw en staat op de lijst van UNESCO, helaas zijn niet alle delen van de kerk toegankelijk voor minder validen. Bezoekers in een rolstoel of met andere hulpmiddelen kunnen zich melden bij de ingang. Daar tref je een speciale bel aan en èèn van de toezichthouders helpt je dan verder met de (trap)liften. 

 

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest