Verkeersboete in Duitsland

 1. Home
 2. Informatie
 3. Verkeersboetes in Duitsland

Verkeersboete in Duitsland

Iedereen die vaak onderweg is in Duitsland heeft er wel eens mee te maken gehad. Een verkeersboete voor de snel rijden of fout parkeren. Opvallend aan deze boetes zijn de vaak lage bedragen. Waar je in Nederland praktisch leegloopt op een kleine verkeersovertreding lijkt de Duitse wetgever een stuk schappelijker. Schijn bedriegt. Want een Duitser is helemaal niet blij met een boete. Naast een geldbedrag kost een overtreding vaak één of meerdere punten. Duitsland heeft namelijk een punten rijbewijs en wie te veel overtredingen maakt is gewoon zijn rijbewijs een tijdje kwijt.

De Duitse politie controleert de laatste jaren actief op snelheid en afstand houden. Er is wel een voordeeltje voor motorrijders. In Duitsland wordt namelijk alleen van voren geflitst. Een bestuurder moet op de flitsfoto namelijk zichtbaar zijn. Een boete wordt namelijk niet op kenteken gegeven maar op de persoon (de bestuurder dus) Het kenteken wordt wel gebruikt om de bestuurder te achterhalen. Aangezien een motor geen kenteken heeft aan de voorzijde kom je daar dus mooi mee weg. Behalve bij controles met een lasergun, daarbij wordt je direct staande gehouden. Vooral in de populaire gebieden voor motorrijders zoals Sauerland en de Eifel wordt de lasergun maar al te graag ingezet.

Afhandeling van een boete in Duitsland

Verkeersboetes in DuitslandVerkeersovertredingen tot € 55 worden direct afgehandeld. Deze kun je direct betalen bij de agenten in kwestie dat kan tegenwoordig met je pinpas en creditcard of contant. Doe je dat niet dan wordt een Verwarnung (bekeuring) omgezet in een Bussgeld procedure dan worden er naast het boetebedrag ook administratiekosten in rekening gebracht. Betaal je de bekeuring direct dan is er geen bezwaar meer mogelijk.

Is je bekeuring in Duitsland hoger dan € 55 dan val je automatisch in de Bußgeld-procedure. Je krijgt dan eerst een brief met een invulformulier waarin je moet aangeven wie de bestuurder was en of je de overtreding erkent. Ben je niet de bestuurder van de auto waarmee de overtreding is begaan dan moet je deze doorgeven. De Duitse justitie zal dan verder gaan bij die persoon. Erken je de overtreding niet dan leidt dat in de meeste gevallen in een rechtszaak bij de rechtbank van de stad waar de overtreding is begaan. Kom je niet opdagen tijdens zo’n zitting dan wordt je bij verstek veroordeeld. Het boete bedrag kan dan al snel verdubbelen of zelfs leiden tot een rijverbod. 

Ben je betrokken bij een aanrijding of een verkeersmisdrijf waarbij schade en/of letsel is ontstaan dan ben je in Duitsland wel aan de beurt. Dit leidt altijd tot een strafrechtelijke procedure. Laat je deze gevallen altijd juridisch bijstaan. Met justitie in Duitsland valt niet te spotten. Neem een gerechtelijk schrijven uit Duitsland altijd serieus.

Boete bedragen en Flensburg punten

Zoals we al schreven de boetes in Duitsland zijn niet vergelijkbaar met de hoge bedragen in Nederland. Bij boetes boven de € 60 wordt er in Duitsland gewerkt met punten. Ondanks dat Nederlanders en Belgen geen Duits rijbewijs hebben en dus geen punten rijbewijs worden deze punten in Duitsland wel op je naam gezet. Deze rijbewijs punten worden in Flensburg bijgehouden, men spreekt in Duitsland al snel over de “Punkte in Flensburg

Je begint altijd met acht! punten. (tot 2014 waren het er 18)  Je krijgt in principe dus pas een punt bij boetes boven de € 60 en bij zwaar verkeersovertredingen zoals bellen achter het stuur, rijden door een rood verkeerslicht, een verkeersongeval. Pas op! Die acht punten die je hebt zijn niet heilig, scoor je namelijk 4 punten in een korte tijd dan wordt je gedwongen om op eigen kosten een rijvaardigheidstest te doen. Hiermee kun je dus je punten weer afbouwen.

Scoor je nu meer dan 6 punten in korte tijd. Dan moet je de rijvaardigheidstest doen, je krijgt een verkeersboete en kom je niet meer van de punten af. Ga je namelijk na de rijvaardigheidstest weer de mist in dan mag je in Duitsland niet meer met een motorvoertuig deelnemen aan het verkeer. Afhankelijk van wat de rechter beslist kun je rekenen op minimaal 6 maanden!

Boetes voor te hard rijden binnen de bebouwde kom

 • tot 10 km/h: € 15
 • 11-15 km/h: € 25
 • 16-20 km/h: € 35
 • 21-25 km/h: € 80
 • 26-30 km/h: € 100
 • 31-40 km/h: € 160
 • 41-50 km/h: € 200
 • 51-60 km/h: € 280
 • 61-70 km/h: € 480
 • sneller dan 70 km/h: € 680
 • Vanaf 21 km/h worden 1 tot 2 strafpunten in Flensburg opgelegd en vanaf 26 km/h kan tevens een rijverbod worden opgelegd van 1 tot 3 maanden

Boetes voor te hard rijden buiten de bebouwde kom

 • tot 10 km/h: € 10
 • 11-15 km/h: € 20
 • 16-20 km/h: € 30
 • 21-25 km/h: € 70
 • 26-30 km/h: € 80
 • 31-40 km/h: € 120
 • 41-50 km/h: € 160
 • 51-60 km/h: € 240
 • 61-70 km/h: € 440
 • meer dan 70 km/h: € 600
 • Vanaf 21 km/h worden 1 tot 2 strafpunten in Flensburg opgelegd en vanaf 26 km/h kan tevens een rijverbod worden opgelegd.

Overige boetes

Door rood licht rijden:
€ 90  tot € 320 (afhankelijk van de tijd dat het licht op rood stond) + 1 of 2 strafpunten in Flensburg en bij roekeloos gedrag 1 maand rijontzegging

Inhaalverbod negeren:
€ 30 – € 250 + 1 of 2 strafpunten in Flensburg en bij roekeloos gedrag 1 maand rijontzegging

Overschrijven doorgetrokken streep:
€ 75 – € 250 en bij roekeloos gedrag 1 maand rijontzegging

Parkeerbon:
€ 10 – € 35 + eventueel kosten voor wegslepen (Variërend tussen 150 en 350 euro + taxi naar parkeerplaats)

Geen voorrang verlenen:
€ 15 – € 120

Rijden zonder vaste veiligheidsgordel
:
Volwassene € 30 kind € 60 + strafpunt in Flensburg

Gebruik mobiele telefoon
:
€ 100 – € 250 + strafpunt in Flensburg  (ook op de fiets € 55 !!!!)

In Duitsland is het rijden onder invloed van alcohol of verdovende middelen net als in Nederland en België niet gewenst. Alleen ligt de grens iets hoger.

< 0,5 promille
Toegestaan, indien je niet in staat bent om je auto te besturen ben je toch strafbaar.
0,5 – 1,09 promille
€ 500 en een rijverbod van 1 maand
> 1,1 promille
Voorkomen bij de strafrechter, wat vaak een geldboete of een gevangenisstraf oplevert.

Rijden onder invloed van verdovende middelen:
€ 500 + rijontzegging en je mag even aan de rechter uitleggen hoe je aan die drugs bent gekomen.

Geen afstand houden:
Bedrag en strafpunten afhankelijk van de afstand tot je voorganger, wordt gemeten vanaf bruggen.

Rijden in een milieuzone zonder geldige sticker:
€ 80

 

KRAS vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.

TUI vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.