De dag van de Duitse eenheid


De dag van de Duitse eenheid

Op 3 oktober vieren de Duitsers de Tag der Deutschen Einheit oftewel de dag van de Duitse eenheid, een belangrijke feestdag. Want op deze dag vieren de Duitsers dat het land weer herenigd werd. Op deze dag werd de voormalige DDR samengevoegd met het westen van Duitsland. Je snapt wel dat dit voor veel inwoners van de DDR een soort van geschenk was, en iets wat niet snel vergeten mag worden. Om deze dag te vieren worden er in diverse steden gave festivals georganiseerd en zijn er diverse gratis evenementen te bezoeken. je kunt het wel een beetje vergelijken met bevrijdingsdag in Nederland. Veel muziekfestivals en gezellige markten.

Winkels gesloten

De dag van de Duitse Eenheid is een officiële feestdag. De meeste winkels zijn op deze dag dan ook gesloten. Wil je dus naar Duitsland om even lekker te shoppen, doe dat dan niet op 3 oktober. Musea, bezienswaardigheden en pretparken in Duitsland zijn over het algemeen wel open op de Dag van de Duitse eenheid. Informeer wel even op de websites of ze daadwerkelijk open zijn.

De eenwoording van Duitsland

Na de Tweede Wereldoorlog besloten de Amerikanen, de Britten, Fransen en de Russen om Duitsland te splitsen in vier bezettingsregio’s, een soort van virtuele grens scheidde West-Duitsland van Oost-Duitsland. Al snel werd deze grens omgezet in een echte grens. Want onderling waren er tussen de geallieerden en de Russen veel conflicten. De Russen besloten dus om van Oost-Duitsland een nieuw land te maken en noemde het de DDR (Duitse Democratische Republiek. Alle andere gebieden in de handen van de Fransen, de Britten en de Amerikanen werden samengevoegd in de Bondsrepubliek Duitsland.

Berlijnse muurDe Berlijnse Muur

De Russen introduceerden al snel een communistisch systeem, en dat zorgde voor veel conflicten in Berlijn waar de grens tussen Oost- en West duidelijk te merken was. Al snel werd dan ook de Berlijnse muur gebouwd welke de stadsdelen van elkaar scheidde, deze muur moest dan ook voorkomen dat Oost-Duitsland leegliep omdat het in West-Duitsland beter was.

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur, een historisch moment wat zijn weerga niet kent. Oost- en West-Berlijn hoorde weer bij elkaar. Dat werd 11 maanden later op 3 oktober officieel en deze dag staat dus nu in de boeken als de dag van de Duitse Eenheid.

Hoe wordt de dag van de Duitse eenheid gevierd

Zoals ik hierboven al schreef zijn alle winkels. Scholen en bedrijven op  3 oktober dicht, het is tenslotte een officiële feestdag en dat moet gevierd worden. Ieder jaar kiest men een stad uit (net als Koningsdag in Nederland) In die stad wordt het feest op grootste wijze gevierd en daar laat zich de Bondspresident van Duitsland zien. Vanzelfsprekend horen daar (saaie) toespraken bij.  Het 25-jarig jubileum werd in Berlijn grootst gevierd. Door middel van lampions werd de ligging van de muur nagebootst. Sinds dit jubileum doet men er in Duitsland wat meer aan om de dag van de Duitse eenheid te vieren.

De dag van de Duitse eenheid is helaas ook een dag van veel rellen en demonstraties. Voor sommige inwoners van Duitsland heeft het namelijk niet geleid tot meer vrijheid en democratie. Deze dag is dan uitgesproken om dat te uiten.