Rijksdaggebouw of de Reichstag
Tot de val van de muur werd het westen van Duitsland vanuit de stad Bonn geregeerd en het Oostenrijk van Duitsland vanuit Berlijn.
Na de val van de Berlijnse muur barste de discussie los of Duitsland één hoofdstad nodig had en welke stad zou dat dan moeten zijn. Die keuze viel al snel op Berlijn. Alleen voor al die ambtenaren en ministers was amper plek in Berlijn. Dus werd het Rijksdaggebouw en de omgeving grondig onderhanden genomen en zo ontstond een nieuw gebouw voor de Bundestag (Het Duitse parlement) De Reichstag is niet alleen een belangrijk gebouw in het dagelijks bestuur van Duitsland, het is ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn.
Stukje geschiedenis over de Reichstag
In 1884 maakte de architect Paul Wallot het definitieve ontwerp voor het parlement van het Duitse keizerrijk. In een voor die tijd bijzondere stijl. Praktisch het hele Rijksdaggebouw is namelijk in nog geen 10 jaar gebouwd in een nieuwe renaissancestijl.
Na de eerste wereld oorlog kreeg de Rijksdag trouwens nieuwe gebruikers, het werd in 1918 namelijk het parlement van de Weimar Republiek.
In 1933 brak er een grote brand uit in het gebouw. De Reichstag raakte zwaar beschadigd en het herstel duurde jaren. De in Leiden geboren Marinus van der Lubbe kreeg in eerste instantie de schuld van de brand want alles leek er op dat deze was aangestoken. Marinus was namelijk een tegenstander van het rechtse regime van Adolf Hitler. In december 1933 werd van der Lubbe veroordeeld voor hoogverraad en werd hem de doodstraf opgelegd. Drie weken later op 10 januari 1934 in Leipzig werd van der Lubbe door een guillotine onthoofd.
Op 6 december 2007 (dus 74 later) werd van de Lubbe vrijgesproken, voor hem was het te laat.
De brand in de Reichstag was voor Adolf Hilter het moment om de macht te grijpen in Berlijn. Daarmee kwamen de nazi’s aan de macht, werden de communisten verdreven of opgesloten in concentratiekampen. Verder was de brand de aanleiding voor de “Reichstagverordnung” met deze verordening werd de grondwet buiten werking gezet en konden de politieke tegenstanders van het Derde Rijk zonder reden worden opgepakt
De Hereniging van Duitsland
In 1990 viel de muur en kreeg de Rijksdag de functie als nieuw parlement gebouw. De verbouwing duurde jaren en in 1999 was de hereniging op politiek niveau dan ook een feit. Het parlement werd van Bonn naar Berlijn overgebracht.
Aan het gebouw zijn wel de nodige aanpassingen gemaakt. Daarvoor tekende de Britse architect Norman Foster. Vooral de imposante glazen koepel is een opvallende verschijning. De koepel staat voor een open en transparante politiek, vanuit de koepel kijk je namelijk direct op de vergaderzaal van het parlement.
Rijksdag bezoeken
Een bezoek aan de Rijksdag is zeker de moeite waard. Het is een prachtig gebouw en een stukje kennis over de Duitse politiek kan geen kwaad op zijn tijd.
Er is echter wel iets waar je rekening mee moet houden.Een bezoek aan de Rijksdag dien je van te voren aan te melden. Men wil graag vanuit veiligheidsoogpunt weten wie er op visite komt in dit toch wel belangrijke gebouw in Duitsland. Zonder aanmelding en een identiteitskaart of paspoort kom je er niet in.
Aanmelden doe je ruim van te voren, dat kan via de website van de Bundestag.de zelf of je boekt je toegang samen met een gids wat ik je ten aller tijde kan aanraden. Je krijgt dan net even wat meer achtergrond informatie en hij/zij weet de beste plekken voor foto’s.
Ben je nu vergeten om je van te voren aan te melden? Niet zo slim maar er is nog een optie. Je kunt proberen om bij het loket nog een kaartje te kopen. Dit loket kun je herkennen aan het bord “Anmeldung Kuppel” een andere manier om dit loket de vinden is de lange rij wachtende bezoekers op te zoeken. Dus!! Gewoon van te voren je kaartje online reserveren.
Controle controle en nog eens controle
Heb je een kaartje kunnen bemachtigen voor de koepel zorg dan dat je minstens 15 minuten voor je tijdslot aanwezig bent.
Je wordt namelijk gecontroleerd, je tas en jas gaan door een x-ray machine, zelf loop je door een detector en eventueel bestaat er een kans dat je door één van de veiligheidsmensen wordt gefouilleerd. Gevaarlijke voorwerpen, mogen niet mee naar binnen. (Waarom zou je ze trouwens meenemen naar Berlijn?) Vergelijk de controle met een controle zoals op een vliegveld.
Toegang met een beperking
De Rijksdag is grotendeels barrière vrij. Er zijn aangepaste toiletten. De koepel is per lift bereikbaar en de gangen en wandelgangen zijn breed genoeg en deels voorzien van leuningen.
Voor mensen met een gehoor beperking zijn voor groepen ook gidsen met kennis van gebarentaal aanwezig. Dit geldt ook voor personen met een zichtbeperking.
Hoe kom je bij het Rijksdaggebouw?
Je kunt de poort vinden aan het Platz der Republik in het deel Berlijn-Tiergarten. Dat ligt in de buurt van de Brandenburger Tor en tegenover het Hauptbahnhof van Berlijn.
Openbaar vervoer:
– Met de S-Bahn tot station/halte Brandenburger Tor of Hauptbahnhof
– Met de U-Bahn naar station Bundestag
– Met bus 100 of M41 Halte voor de deur
Bus: Bus 100 , uitstappen bij Unter den Linden
S-Bahn of U-Bahn: Station Brandenburger Tor
Met de Berlin card krijg je:
- Onbeperkt gebruik Openbaar vervoer in Berlijn in de zone AB of ABC.
- Korting bij meer dan 200 bezienswaardigheden en attracties in Berlijn
- Met het museuminsel suplement gratis toegang tot de musea op het museuminsel
Een Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.
Landal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.
Zoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.