Corona update - vakantie Duitsland

Mag ik op vakantie naar Duitsland? UPDATE 1 juni 12:00

Dat Corona ons momenteel in een beklemmende houdgreep heeft is ondertussen wel bekend. Het gaat dag-in, dag-uit in het nieuws wel over Corona en eerlijk is eerlijk ik word van al dat nieuws niet bijster vrolijk en zie eigenlijk de zomervakantie in het water vallen.

De meest gestelde vraag in onze mail-box en via onze social media kanalen is of je nog wel op vakantie mag naar Duitsland? Om die vraag kunnen we op dit moment alleen maar antwoorden met een BIJNA!!

Op deze pagina tref je een actueel overzicht aan van de Corona/COVID-19 maatregelen in Duitsland. Ik probeer samen met onze redactie de pagina dagelijks te voorzien van updates.

Grenzen zijn open, vakantiereizen verboden

De deelstaten bepalen zelf of de grenzen worden gesloten, in principe zijn alle grenzen tussen Duitsland en nederland geopend. Alleen wordt je indien je reis niet noodzakelijk is door de politie of douane teruggestuurd.

Het boeken van hotelovernachtingen voor toeristische doeleinden is door de Duitse overheid momenteel verboden. Concreet zei de Bundespresident Merkel: “Er kunnen in Duitsland geen vakantiereizen plaatsvinden of dat nu in het binnen- of buitenland is” Wederom ligt de uitvoering van deze maatregel bij de verschillende deelstaten.

Met deze ingrijpende maatregel probeert men het aantal sociale contacten tot een minimum te beperken.

Tot ongeveer 24 mei zijn toeristen vanuit een ander land niet welkom in Duitsland. Veel vakantieparken, hotels en campings zijn dan alleen open voor Duitse toeristen.  Na 24 mei versoepelen veel regio’s de maatregelen.

Lees ook: Center parcs opent vanaf 24 mei een deel van de vakantieparken in Duitsland
Lees ook: Vakantieparken van Landal openen na lockdown op 24 mei voor buitenlandse vakantiegasten.

Regels in het grensgebied

Zoals hierboven al geschreven zijn de grenzen niet dicht, Alleen niet noodzakelijk reizen dienen te worden vermeden. Onder niet noodzakelijk valt ook het tanken in Duitsland en boodschappen doen.

Heb je een vakantiewoning in Duitsland dan is dat helaas jammer maar ook dat is geen noodzakelijke reis. Vanaf 24 mei worden veel regels versoepeld, één en ander is nog wel afhankelijk van de regio.

Ook hier weer een groot onderscheid wat gemaakt wordt door de deelstaten, daarom hebben we hieronder geprobeerd wat duidelijkheid te geven:

Nordrhein-Westfalen: Ben je langer dan 72 in het buitenland geweest dan dien je verplicht 2 weken in een thuis quarantaine te gaan. Uitzonderingen zijn goederen, transit en beroep-verkeer voor personen met een zogenaamde sleutelfunctie. Deze regels zijn voorlopig tot 30 mei van kracht.

De regels voor Nederlandse eigenaren van een tweede woning of een permanente caravan op een vaste standplaats in Nordrhein-Westfalen zijn versoepeld en mogen vanaf 11 mei worden bezocht onder voorwaarden. (Zoals de twee weken quarantaine tenzij een negatieve test voorhanden is) Ons advies is om nog even te wachten, de boetes bij het niet opvolgen of bij overtredingen zijn in Duitsland zeer fors.

Nedersaksen: Grensverkeer alleen mogelijk voor goederenverkeer en beroepsverkeer met een zogenaamde sleutelfunctie. Reizen naar een tweede woning of een vakantieverblijf zijn niet toegestaan.

Beieren: De deelstaat Beieren heeft de strengste regels en stuurt eigenlijk iedereen die er niks heeft te zoeken direct terug. Ook bij de grensovergangen met Oostenrijk zijn er strenge controles te verwachten.

Berlijn: In de deelstaat Berlijn zijn de meeste hotels weer voor toeristische activiteiten weer open met in achtneming van strenge hygiene en afstandsregels. Check van te voren goed of het hotel ook echt open is. De vraag naar hotel bedden is op dit moment nog geen 30% van wat het normaal gesproken in juni is. Een aantal hotels heeft dan ook besloten om nog dicht te blijven omdat de inkomsten niet opwegen tegen de uitgaven.

 

Vakantieparken en campings

Landal vakantieparken in DuitslandCampings en vakantieparken zijn afhankelijk van de regels in het bundelend waar zij gevestigd zijn. Het is voor onze redactie onbegonnen werk om dat per vakantiepark of camping te vermelden.

Landal vakantieparken meldt dat haar alle vakantieparken in Duitsland weer open zijn. Meer informatie over boekingen, annuleren, en de vouchers op de website van Landal.

De Vakantieparken van Center Parcs volgen de regels van de Duitse autoriteiten Alle parken in Duitsland zijn weer geopend. Meer informatie over boekingen, annuleren, en de vouchers op de website van Center parcs.

Campings

Bijna alle campings zijn weer open, er zijn per bundesland wel aangepaste regels, deze kun je in de onderstaande tabel vinden. De regels veranderen dagelijks we proberen zo goed als het kan de updates te verwerken alleen is niet alle informatie altijd even duidelijk en accuraat.

Voor nu kun je de onderstaande tabel gebruiken. (klik voor grotere versie)

Campings tijdens de corona update 1-06-2020

Duitsland als doorreisland gebruiken?

De grenzen tussen Nederland en Duitsland zijn in principe open, er is geen reisverbod alleen mag je in Duitsland niet overnachten. Je mag alleen stoppen om onderweg te tanken of een kleinigheid te eten halen.

Alle tankstations langs de autobaan zijn geopend, alleen zijn de wegrestaurants gesloten.

Let goed op! Bij de grenzen tussen Oostenrijk, Polen en delen van Frankrijk zijn wel grenscontroles. Reis je zonder geldige reden naar één van deze landen via Duitsland dan wordt je direct terug gestuurd. Informeer bij de betreffende instanties of je verder mag reizen en welke papieren je nodig hebt,

KRAS vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.

TUI vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief