Oktoberfest Handleiding

De enige echte handleiding voor een bezoek aan het Oktoberfest

Nog maar een paar dagen en het is zover, op 16 september begint het 184ste Oktoberfest in München. Bier, Brezn (pretzels) een imposante kermis lokken ieder jaar miljoenen bezoekers naar de hoofdstad van Beieren. In dit artikel leg ik je alles uit over het Oktoberfest. Zie het als een soort van handleiding.

O’zapft is!

16 september 2017 op precies 12.00 slaat de burgemeester van München het eerste biervat aan. Dat gaat nog op precies dezelfde manier als bij het eerste Oktoberfest. Met een grote houten hamer slaat de burgemeester een kraan in het houten biervat. Daar is best wat kracht voor nodig en soms gaat het weleens fout en krijgt iedereen in de buurt van het biervat een heerlijke bierdouche.

Waarom start het Oktoberfest eigenlijk al in September?

Deze vraag stelt iedere bezoeker zich eigenlijk weleens, de schuld kunnen we eigenlijk direct in de schoenen schuiven van het weer. Het weer in oktober is namelijk niet echt geweldig. De herfst is in aantocht, met veel regen en het wordt een stuk kouder in dit deel van Duitsland. Om er dus voor te zorgen dat je niet met je winterjas in een feesttent moet zitten besloot men al vrij snel het Oktoberfest te vervroegen. Alleen de naam bleef wel hetzelfde.

Wat draag je op het Oktoberfest?

Dirndl en trachten op het oktoberfestDirndl en Lederhosen – Dat schreeuwt onze redactie op deze vraag in koor. Het maakt niet uit je klassiek/traditioneel gaat of iets moderns aantrekt. Maar trachten (Duits voor klederdracht) hoort erbij.

Dames letten jullie even op!! Het schort bij een Dirndl heeft een strik, deze knoop je op een bepaalde manier vast. Zit de strik van de knoop aan de rechterkant dan ben je vergeven oftewel getrouwd, verliefd of verloofd. Draagt een vrouw de strik aan de achterzijde dus op de rug, dan is de vrouw een weduwe. Draagt een vrouw de knoop of strik aan de linkerkant… dan is het oppassen want dan is zij namelijk vrijgezel oftewel: “Ich bin noch zu haben” Maar… pas nu heel goed op. Draagt een vrouw de strik in het midden dan geeft zij aan nog maagd te zijn.

Wat eet je op het Oktoberfest

De menukaart op het Oktoberfest is meer dan alleen bier, er staan natuurlijk ook veel lekkere duitse gerechten op de kaart. Meestal staan deze gerechten er in het Beiers op. Dus hier volgt de vertaling van de meeste gerechten.

 • Hendl – gegrilld haantje
 • Steckerlfisch – gegrillde vis op een stok
 • Böfflamott – luxe Runderstoofpot (met rode wijn)
 • Ribbal – kasseler braten, caselrib langzaam gegaard met zuurkool
 • Bauernseufzer – grove gerookte braadworst
 • Fleischpflanzerl – grove gehaktbal (ook wel frikandelle genoemd in Duitsland)
 • Krautwickel – vlees gestoomd en gebraden in koolbladeren

Bij het bestellen van drank kun je de volgende woorden gebruiken

 • A Maß – een liter bier
 • A Hoibe – een halve Maß
 • Krachal – Limonade
 • Russ – Weizenbier met citroenlimonade (witbier radler)

Hoe kom je in een biertent

Oktoberfest MünchenDeze vraag is niet heel snel en heel makkelijk te beantwoorden, het ligt namelijk aan een heleboel factoren. Doordeweeks (maandag tot donderdag) moet het geen probleem zijn om overdag in een tent te komen. Daarbuiten moet je echt een reservering hebben of je laat je uitnodigen. Het is praktisch onmogelijk om een maand van tevoren nog een tafel te reserveren. Stamgasten hebben over het algemeen voorrang bij het boeken van een tafel. De meeste tenten zijn verplicht om een percentage van de tafels vrij te houden voor de gasten zonder reservering. Deze zijn natuurlijk binnen de korte keren vergeven.

Ben je éénmaal binnen? Blijf zitten waar je zit. Ga niet rondlopen en verlaat zeker de tent niet. Zodra een tent wegens “Uberfullung” wordt gesloten kom je er echt niet meer in.

Hoe kom je in München

München is met de auto ongeveer 7 uur rijden vanaf Utrecht, er is alleen één heel groot nadeel aan München met de auto en dat zijn de vele files rondom de stad. Je bent zo een uurtje of twee langer bezig om alleen al in de stad te komen. Wil je echt optimaal genieten van je trip naar München? Dan kan ik je adviseren om te vliegen of met de trein te gaan. De vlucht duurt nog geen anderhalf uur en de treinreis kan goed concurreren met de auto. Je komt lekker uitgerust aan en je kunt in de trein een boek lezen of deze tips nog eens bekijken. De website GoEuro zocht het onlangs uit wanneer je het beste een ticket kunt boeken.

Is het Oktoberfest veilig

Goede vraag, in het algemeen ja, de veiligheidsmaatregelen van de organisatie, de stad München en de overheid zijn niet kinderachtig. Het park is volledig afgesloten met hekken en doorgangen zijn voorzien van zware barriers en betonblokken. Rugzakken en grote tassen zijn op het terrein niet toegestaan en de veiligheidsdiensten mogen foullieren. Er is een enorme politiemacht op de been om er voor te zorgen dat jij veilig kunt feesten (en je vervolgens als een gast gedraagd) Volg altijd de intructies op, de Duitse politie is je beste vriend tenzij je vervelend wordt.

De vliegende Kerstman op de Bochumse Kerstmarkt

De vliegende kerstman en nog meer redenen waarom je de Bochumse kerstmarkt moet bezoeken Voor een echt sfeervolle kerstmarkt moet je over de grens zijn. De kerstmarkten in Düsseldorf, Keulen en Münster zijn erg populair, maar voor wie eens zin heeft in iets anders is...

Met de trein naar de kerstmarkten in Duitsland

Met de trein naar de Kerstmarkten in Duitsland De trein is op dit moment het transportmiddel om snel en comfortabel op een kerstmarkt te komen. Geen files, een lekkere stoel, geen "baustelle" en je mag ook nog eens een lekker gluhweintje drinken. Vergeet ik nog te...

Eerste Dieselverbod in Hamburg?

Hamburg de eerste stad met een dieselverbod? Dat dieselauto's niet zo goed zijn voor de mens en het milieu blijkt wel uit de schandalen van de laatste jaren. Veel Duitse steden hebben dan ook al geruime tijd een milieuzone. Met behulp van een sticker op je voorruit...

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief